Asam Garam Kehidupan: Sambal lebur, ulam kedondong.

Nuffnang

Pages

7 Aug 2017

Sambal lebur, ulam kedondong.

Nak bagi link susah guna phone ni. Tapi korang boleh le stalk2 kt blog mak Okje tu, sebab den pun cilok resepi dia, cuma tak podeh mano, sebab orang Terengganu tak reti makan pedas.

Resepinya mudah, ..bawang, bawang putih, cili merah, cili padi, ikan bilis, tomato, belacan, blend kasar kan mak. Pastu lebur je dalam kuali, tumis sampai macam gajah naik minyak, hehheh...pastu perisakan dengan garam, asam, gula. Tapi den derhako sikit mak, sikit je takpe kan, den perah limau kasturi, umangg aiii..
Tak sodar dah bertambah 3 Kali.
Sedap mak oii..lawan plak dengan lauk asam podeh yang tak berapa nak podeh juga..
Ulam plak dengan buah kedondong ni, lazis jiddan, enak banget. Kedondong yang tak berenti berbuah ni, bila dah banyak offer kat grup muslimat taman, petik habis2 bagi je kat dorang.

11 comments:

  1. Air limau kasturi tu rasanya lagi ummph...

    ReplyDelete
  2. Kan, tambah perisa dan wangi.

    ReplyDelete
  3. Gambar dia tu....haih..meleleh...sodap aih...

    ReplyDelete
  4. Menjilat jari Nini, tak cayo cer try, hihi.

    ReplyDelete
  5. Akak tengah buat sambal lebur ni Azi tapi takde pulak stok tomato...ermm apa yang ada je lah ...janji lebur semua.Ok juga perah kan limau tu mesti lagi terangkat.

    ReplyDelete
  6. saya panggil ni sambal tomato je hehehe..biasa juga buat sebab sedap.

    ReplyDelete
  7. mendung2 gini dengan mood masak pon suam2..sesuai sgt idea lebur2 ni...wah!kedondong, teringat jeruk pakAli,suka kedondong dia, syok gigit2 jumpa bijik berbulu..eh :D

    ReplyDelete
  8. Tergoda aih tengok sambal lebur tu Ticer :)

    Tak tau pulak buah kedondong tu boleh buat ulam. Tau buat cicah garam belacan @ kuah rojak je.

    ReplyDelete
  9. Tergoda aih tengok sambal lebur tu Ticer :)

    Tak tau pulak buah kedondong tu boleh buat ulam. Tau buat cicah garam belacan @ kuah rojak je.

    ReplyDelete
  10. Makan dengan ubi rebus pun sodap ni.

    ReplyDelete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign