Asam Garam Kehidupan: Senyum, gelak..

Nuffnang

Pages

3 Aug 2017

Senyum, gelak..

" Ibu, vagina tu apa?" (Sebut ikut bm yea) Nadhrah tanya. Dia kan tingkatan satu, baru belajar banyak benda baru.

" Tu tempat kau kencing tu," Jawab ku.
Nadhrah angguk faham.

" Oh, jamban yea ibu?" Umar Zikri menyampuk.

Abah cam biasa, senyum je. Aku, kakak, Nadhrah gelak sakan. Abang Iman tak masuk pot, terus makan macam takde apa2.

" Oh, bb pun kencing Kat jamban juga." Nasib baik dia tak kata dia kencing kat vagina. Bila kami masih gelak, dia mula kompius.

" Ibu, betul ke yang Ibi ( Nadhrah ) tanya tu jamban?" Pertanyaan itu berlalu tanpa jawapan. Nantilah dulu.

~~yang membezakan antara manusia dan binatang adalah akal, tapi binatang tanpa akal kadang tindakannya jauh lebih rasional berbanding manusia. Yang membezakan sesama manusia pula adalah taqwa, tinggi taqwanya tinggilah darjatnya di sisi Allah~~

23 comments:

  1. Hmmm...susah juga nak jawap bila si kecil yang bertanya.Kat sekolah nanti dia tau juga seperti anak akak Iman masa baya Umar ni,belajar bab lelaki.Bila di rumah dia yang terangkan pada kita pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu saya diam dulu Kak, tk tau nk jwb camane, hihi.

      Delete
  2. waalaikumsalam kak...hahahah adehhh ini kalau saya pun tak tau nak terangkan, pada anak pompuan ok lagi kalau lelaki ni susah juga nak cari ayat,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umar Zikri ni bahaya juga,Kang dah tau disebutnya berulang Kali, buat main2 kt dia, tau jelah dia tu camane budaknya.

      Delete
  3. Hahahaha.....jamban....adoiii sakit perut gelak ni...dah form 1 dah boleh ajar kot...huhu...budak budak sekarang terlampau advance...takut bila fikirkan balik =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg dah form one tu oklah mudah fahamnya, yg ni bdak drj 2 Nini, makin diterang Kang Makin byk soalnya.

      Delete
  4. dalam keluarga saya semua disebut secara berkias atau ada bahasa kod tertentu..

    hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lagi terer kot, sebut toilet,hehe..entah dari Mana dia belaj perkataan jamban tu. Cuma buang air kecil tu pjg sgt nk sebut, so sebut kencing lagi mudah.

      Delete
  5. Kalau kita tenguk buku2 budak sekolah rendah sekarang pun dah ada wording2 macam ni. Jadi kita kena beri jawapan yang betul jangan selindung2.

    ReplyDelete
  6. Susah juga nak terangkan tu... dan bersedialah untuk soalan2 seterusnya. Naluri budak2 selagi dia tak puashati selagi itulah dia bertanya sampai dapat jawapan yg benar2 menyakinkan dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu yg risau, kena bersedia ni.

      Delete
  7. Hihi....eh tetiba pulak mak jadi konpius mcm Umar Zikri. Nampaknya kena google jugak ah lepas ni kasi clear.



    ReplyDelete
  8. anak2 tengah membesar memang tanya macam2. kadang jenuh mikior macam mane nak explain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Ain, kalau si kakak yg tya mudah sikit nk jawab takdelah ayat selindung sgt, ni kalo yg umur 8 than ni, makin dijawab Makin byk soalnya.

      Delete
  9. Salam kenal Ticer :)

    Kelakar pulak response umar zikri ye...itulah selalu gak pening nak jawab soklan anak2 ni. Bila Abang tanya yg adik2 ni pasang telinga je nak menyampuk hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga pn Hazel, trmkasih atas kunjungannya.
      Bak kata diri sendiri, mental kena sedia kan, kalo tk sedia tu yg tak jawab, nanti dulu, hihi.

      Delete
  10. hahahah. rasa cute situasi perbualan di atas..anak irda umur 9 tahun tu..sellau tanya..kenapa mama kena period..alya xsuka mama period..sbb mak ponteng sembahyang..bila alya boleh ponteng pulak...huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah irda, kalo kami bertiga kebetulan cuti solat serentak dia pun sibuk nak cuti juga, kita suruh solat dia kata..tu Ibi ( si kakak nya ) tak solat pun..aduuhaiii

      Delete

Asam Garam Kehidupan Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign